Vanuit mijn functie als sales consultant kom ik bij veel verschillende bedrijven en doe ik veel praktische ervaringen op. Zo ook bij de gemeente Heerlen, waar de loopbaancoaches al jarenlang gebruik maken van de Thomas Tools en daar zeer zorgvuldig mee om gaan.
Onlangs stuitte ik op een praktijkvoorbeeld dat ik graag wil delen:
Teambuilding met behulp van TTA en PPA.
De Gemeente Heerlen maakt gebruik van de Thomas Tools bij loopbaan- en ontwikkelvraagstukken.
De vraag naar teamsessies komt eigenlijk altijd voort uit een individueel coachingstraject. De persoon is enthousiast over de uitkomst van de PPA en bespreekt dit op zijn/haar afdeling; de manager raakt vervolgens geïnteresseerd en benadert de loopbaancoaches met de vraag om iets voor het hele team te organiseren.
Voor de ontwikkeling van Teams hanteren zij de volgende structuur.
Allereerst wordt de vraag gesteld WAAROM een teamsessie gewenst is?
Meestal wordt een teamsessie gepland in het kader van samenwerking, werkdruk of communicatie. Voorafgaand moet duidelijk geformuleerd zijn wat precies de bedoeling is en dit moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het team. Is het beeld vanuit manager niet volledig duidelijk, of is sprake van een gecompliceerd probleem, dan kan ook het team erbij betrokken worden. Ieder teamlid kan dan zelf aangeven wat de problemen zijn waar zij/hij tegenaan loopt.
Vervolgens komt de vraag WAT zouden we uiteindelijk willen bereiken met deze teamsessie?
De loopbaancoaches stimuleren zoveel mogelijk om ook de teamleider/manager deel uit te laten maken van deze teamsessies.
Het hele traject van teambuilding bestaat uit 2 of 3 sessies, van telkens een dagdeel, afhankelijk van de grootte van de groep. Deze teamsessies fungeren echt om inzicht te krijgen in elkaar, in het team.
De eerste vervolgstap is het afnemen van de PPA ‘s van de teamleden en deze persoonlijk terug te koppelen (gesprek van ongeveer 1 uur). Iedereen krijgt daarna de opdracht mee naar huis om de PPA door te nemen en een presentatie voor te bereiden over ‘WIE BEN IK’ gericht op krachten/valkuilen.
1e teamsessie: presentaties door de teamleden.
Na elke presentatie is er ruimte voor de rest van het team om te reageren; is het herkenbaar of niet? Een overzicht van alle PPA’s (grafiek III) van de teamleden wordt op sheet getoond met daarbij het overzicht van de DISC kenmerken.
Op basis hiervan laat men de teamleden zelf kijken naar wat de problemen zijn. Waar komen problemen vandaan? Wat is de wisselwerking tussen de verschillende combinaties van profielen? Wat gebeurt er onderling?
Deze werkwijze levert veel inzicht in elkaar op. Uiteindelijk wordt er gezamenlijk een SWOT analyse van het team gemaakt.
De huidige teamcultuur wordt samen bekeken als voorbereiding op het huiswerk; thuis bekijken de teamleden de teamrollen van de huidige teamcultuur en hoe deze zijn verdeeld.
Ideaal team:
Vervolgens wordt het Ideale Team-profiel opgezet; door de teammanager aan de ene kant en de teamleden aan de andere kant, om zo eventuele verschillen inzichtelijk te maken.
Als er veel verschillen zijn dan moeten deze eerst worden besproken en vervolgens worden weggenomen zodat er een duidelijk beeld ontstaat, wat uiteindelijk als basis zal fungeren voor het vervolg van de sessies.
2e teamsessie (of evt 3e): Ideale Teamcultuur versus Huidige Teamcultuur. Hoe ernstig zijn de verschillen? Hoe zijn de individuele rollen verdeeld? Aan de hand van de teamrollen(tabel) wordt bekeken ‘waar de gaten vallen’.
Op basis van de team analyse kunnen conclusies worden getrokken op basis waarvan een plan van aanpak kan worden gemaakt. Gevolg zou kunnen zijn dat er nieuwe mensen geworven moeten worden als aanvulling op de missende rollen.
Afhankelijk van de uitkomst volgt teamcoaching; de loopbaancoaches schuiven aan bij het teamoverleg en passen soms aanvullend de Roos van Leary toe als interactiemodel.
Sommige managers, die al ervaring hebben met coachingstrajecten, kunnen daar inmiddels ook zelf mee uit de voeten.
Voor zwaardere trajecten wordt een externe coach/trainer aangewezen die dieper in zal gaan op het team.
Er zijn natuurlijk talloze manieren om aan teambuilding te doen maar ik vond dit een mooi praktisch voorbeeld met een zeer duidelijke insteek vanuit het WAAROM, WAT en HOE.
Ook de teamleden zelf hebben aangegeven dat het toepassen van deze techniek enorm veel inzicht geeft en een goede basis legt voor teamcoaching.
Maar daarna begint het pas...