Daar zaten ze dan; demonstratief onderuitgezakt achterin het lokaal. De drie docenten die de meeste moeite hadden met de muitende klas pubers. Dit kon wel eens een interessante sessie worden.
Eind 2013 introduceerden wij Thomas Education in Nederland. Een nieuwe Thomas activiteit gericht op zowel leerlingen als onderwijzend personeel. Hoewel wij beschikken over diverse zeer overtuigende Engelse cases, merkten wij al snel dat men in onderwijsland behoefte heeft aan Nederlandse voorbeelden.
We bespraken dit met één van de scholen waarmee wij contact hadden. Zij wilden wel meewerken aan een NL-casus en hadden een interessante uitdaging voor ons in de vorm van de lastigste klas van de school. Het ging om een tweede klas van het vmbo K/B.
De lange lijst met berispingen, vergeten boeken, niet gemaakt huiswerk, verwijderingen uit de klas en ongeoorloofde absenties gaf inzicht in de omvang van het probleem. Maar niet in de oorzaak. En al helemaal niet in de oplossing.
Om inzicht te krijgen in de samenstelling van de groep besloten we bij de leerlingen Studenten Profiel Analyses (SPA’s) af te nemen. Daarnaast zouden de docenten Persoonlijke Profiel Analyses (PPA’s) invullen. Zowel met de leerlingen als de docenten voerden we vervolgens individuele feedback gesprekken.
Zo gezegd zo gedaan.
Uit de persoonlijke gesprekken bleek dat drie van de negen docenten extreem veel moeite hadden met de betreffende klas. Eén van hen gaf (letterlijk) aan dat de grootste uitdaging bestond uit: 'De les overleven zonder beledigd te worden'. Lesgeven was er voor deze docent al niet meer bij. Op het bord werd geschreven wat er moest gebeuren en daar konden de leerlingen dan zelfstandig aan werken.
De volgende stap was het delen van de bevindingen met zowel de docenten als de leerlingen, in twee afzonderlijke groepssessies (één met de leerlingen en één met de docenten).
En nu was het zo ver.
De groepssessie met docenten stond op het programma. Eén voor één kwamen ze het lokaal binnen. De drie meest geplaagde docenten schoven in de achterste rij schoolbanken om vervolgens onderuitgezakt en ogenschijnlijk verveeld door de boekjes te bladeren die ik op de tafels had neergelegd.
Ik besloot deze (in mijn ogen) opmerkelijke houding niet direct te benoemen en begon met mijn presentatie. Ik vertelde over de bevindingen en ervaringen van de diverse docenten én van de klas.
Ik liet de docenten zien dat de betreffende klas vanwege een evenredige verdeling van gedragsprofielen onder de leerlingen, niet vanuit één 'succes strategie' was aan te sturen. De klas bleek te zijn gesplitst in twee groepen (actief vs re-actief) met elk een eigen focus en verschillende behoeften. De groepen mochten elkaar niet.
Ik wijdde uit over groepsprocessen en over de leiders en volgers in de groep, De do’s en de dont’s ten aanzien van bepaalde profielen kwamen aan bod. Evenals effectief gedrag, mogelijke conflictgebieden en de-escalerende gedragsaanpassingen. Diverse docenten vielen bij met praktijkvoorbeelden en succesverhalen.
Eén van de drie getormenteerde docenten veerde tijdens de presentatie op, ging rechtop zitten en nam een actieve houding aan. Er vielen zichtbaar kwartjes. De docent bergréép ineens waarom leerling X anders reageert op impulsen dan leerling Y én realiseerde zich ook wat het eigen aandeel als docent daarin was...en werd zowaar enthousiast.
Non-verbaal bleek overduidelijk dat dit niet opging voor de overige twee gekwelde docenten. Spanning bouwde zich merkbaar op. Met zichtbare aversie luisterden ze naar mijn verhaal, waarbij ze steun zochten door elkaar kritische opmerkingen toe te fluisteren en afkeurend te snuiven.
Eén van de twee kreeg langzaam maar zeker rode vlekken in de nek, kon het niet langer aanhoren en barstte los: 'Bedoel je nu serieus dat IK mijn gedrag moet aanpassen aan die… die… die SNOTNEUZEN?' brieste hij vol walging.
De gelijkgestemde collega keek (bij wijze van bekrachtiging) heftig ja-knikkend de klas rond.
Ik trachtte uit te leggen dat het in beweging brengen van mensen doorgaans beter gaat als je ze op een (voor hen) motiverende wijze aanspreekt. In plaats van afdwingen. En dat de leerlingen van deze 2KB-klas in dat opzicht 'net mensen' zijn.
Ik probeerde duidelijk te maken dat de huidige reflectiestijl overduidelijk niet het gewenste effect had. En dat aanpassen van het eigen gedrag dus wellicht geen verkeerde optie zou zijn. Al was het maar bij wijze van experiment.
'Ik geloof dat iedereen GEK is geworden', vervolgde de docent met luide stem. 'Niet alleen wij hier. Maar de HELE wereld. Wat is er gebeurd met RESPECT. Het is toch MIJN les. MIJN klas. Moet ik soms vriendelijk aan ze VRAGEN of ze alsjeblieft willen doen, wat ze gewoon MOETEN doen.'
Er viel een stilte. De overige docenten keken mij in sommige gevallen vragend- en in sommige gevallen geamuseerd aan. Er vielen kwartjes. Dit keer bij mij. Die lastigste klas: oorzaak of gevolg?
Ik zweeg en klikte mijn presentatie door naar de volgende slide.
'Focus op waar het botst? Of op overeenkomsten?' stond er te lezen.
Gevolgd door de fade-in: 'Een persoonlijke overweging die we iedere dag opnieuw maken'.