Nederlandse werknemer houdt het niet vol
De Nederlandse werknemer heeft niet het gevoel het huidige werk vol te kunnen houden tot de pensioenbel rinkelt. Cijfers van TNO, geïnterviewde betrokkenen op het Radio 1 journaal van deze week en deskundigen wijzen in dezelfde richting. Een veelal verontrustende richting.
Als we de cijfers van TNO mogen geloven, gaat het werklicht zo rond het 62e levensjaar uit, zowel geestelijk als lichamelijk. Terwijl ‘ze’ nog vijf jaar zouden ‘moeten’. Deze problematiek speelt bij veel werkgevers, terwijl zij vaak (nog) niet bij machte zijn hiermee om te gaan, laat staan dat in de beleidsvoering concrete actiepunten zijn geformuleerd.
Wat is de huidige stand van zaken? Leon Broere, eigenaar van Leidraad Consult, bureau voor ontwikkeling van mensen, teams en organisaties, stelt dat duurzame inzetbaarheid nog in de kinderschoenen staat.
‘Hoewel er veel aandacht is in de media, komt er bij de meeste bedrijven nog maar weinig van terecht. Het begint al met de vraag wiens verantwoordelijkheid het is.’ Bij wie hoort deze problematiek thuis? ‘Het is de afdeling HR van een bedrijf die de kar van duurzame inzetbaarheid moet trekken', betoogt bijzonder hoogleraar en kroonlid van de SER Aukje Nauta. Hierover is men het in de praktijk dus nog niet eens.
‘Ook zijn er veel verschillen in de omschrijving van het begrip. Volgens sommigen gaat het om het langer in dienst houden van medewerkers, anderen spreken over plezier houden in het werk of het vitaal houden van het personeel. Bij de laatste twee gaat het dan zeker niet alleen om oudere medewerkers.’
Visie, beleid en vervolgens beslissingen binnen het speelveld duurzame inzetbaarheid spelen een rol gedurende de gehele loopbaan van alle werknemers. Dit vraagt een organisatie-brede, integrale aanpak. ‘Werkgevers hebben een strategisch belang bij duurzame inzetbaarheid,’ stelt Nauta. Wordt dit ook erkend?
Broere vult aan ‘Bij bijna de helft van de bedrijven is het thema duurzame inzetbaarheid niet verankerd in de visie van de organisatie. Ook van de kant van werknemers is er nog veel werk te verzetten. Ruim 40% van alle werknemers denkt dat hij of zij ook zonder scholing over 5 jaar nog wel inzetbaar is. En de mensen die een opleiding of cursus volgen zijn vaak rond de 30, aangezien het noodzakelijk is voor een eerste baan. Ook is het belangrijk de mythe van opleidingen te kennen: minder dan één op de drie gevolgde opleidingen is gericht op betere kansen op de arbeidsmarkt, eventueel ook in een ander vakgebied.’
Werk aan de winkel. Zowel voor werkgevers als werknemers, voor jong en oud, op ieder functieniveau.
Tijd voor duidelijkheid en discussie over dit thema! Dinsdag 15 maart verzorgt Thomas International in samenwerking met Leon Broere van Leidraad Consult een masterclass Duurzame inzetbaarheid.
Het thema wordt vanuit drie invalshoeken belicht:
- Workability,
- Employability,
- Vitality.
Interesse? Meld je hier aan!
Reader Comments